De beweging die je relatie maakt na een scheiding is de transitie van partners naar ex-partners, en uiteindelijk naar ouders van je kind. Die laatste stap van ex-partners naar ouders is superbelangrijk en je wilt voorkomen dat je in een conflict belandt. Kinderen willen maar één ding, dat hun ouders hun ouders blijven en samen op een harmonieuze manier met elkaar omgaan. Zij hebben nooit gevraagd om een scheiding en al helemaal niet om ouders die ruzie (blijven) maken…
Tip 1. Neutraliseer de emoties die je in de weg zitten.
Emoties bepalen voor meer dan 50% de boodschappen die we naar elkaar uitzenden. Uit onderzoek door deskundigen is gebleken dat slechts 7% van de boodschap bestaat uit de letterlijke tekst die we uitspreken, de rest wordt bepaald door lichaamstaal, intonatie en emotie. Tijdens en na de scheiding heb je veel negatieve emoties naar je ex, dat is heel begrijpelijk. Toch zorgen deze negatieve emoties er juist voor dat kleine irritaties snel kunnen escaleren in conflicten en voor je het weet worden je kinderen daar de dupe van. Kinderen zijn sowieso heel gevoelig voor de ondertoon van boodschappen die jullie naar elkaar uitzenden. Zorg er dus voor dat je negatieve emoties niet de omgangsrelatie met je ex bepalen.
Tip 2. Communiceer niet in de allergie van je ex.
Jullie hebben beiden een bepaalde stijl waarin jullie met elkaar communiceren. Daar is niets mis mee en tijdens de relatie zorgde dit ook voor niet al teveel problemen omdat jullie elkaar het voordeel van de twijfel gaven en elkaar wat gunde. Dit ligt tijdens en na de scheiding helaas anders. Het verschil in communicatiestijl kan er dan juist voor zorgen dat jullie in elkaars allergie communiceren en dit is een warme voedingsbodem voor conflict. Jij denkt dat je goed bezig bent en duidelijk communiceert met je ex, maar daar denkt je ex vast heel anders over. Voor jou is het normaal om het zo te zeggen, maar de ander voelt zich niet begrepen en zal dus sneller in de weerstand schieten waardoor je niet krijgt wat je wilt. Zorg er dus voor dat je niet communiceert in de allergie van de ander.
Tip 3. Zorg dat je zo snel mogelijk uit het conflict kunt stappen.
Soms zorgen de negatieve emoties en slechte communicatie ervoor dat jullie in een conflict belanden waar je niet meer uit kunt stappen en wat dreigt te escaleren. Dit is echt schadelijk voor je kinderen. Omdat je vaak niet meer rechtstreeks praat met je ex ga je, onbewust, via je kinderen communiceren en kinderen hebben daar veel last van. Zelfs een onschuldige vraag als; ‘Hoe was het bij je vader/moeder’, krijgt voor je kinderen dan een bepaalde lading. Ze weten niet goed meer wat ze wel of niet mogen zeggen en worstelen met loyaliteitsgevoelens naar jullie beiden. Dit is niet wat je wilt. Letterlijk komen de kinderen tussen jullie beiden in te staan. Bij een conflict ontstaan altijd twee partijen die tegenover elkaar staan in plaats van naast elkaar. Zorg er dus voor dat je bewust communiceert om niet in een conflict te belanden of dat je er zo snel mogelijk weer uitstapt.